Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przygotowanie:





Placki ziemniaczane:
1 jajko
1 szklanka mleka 2%
½ szklanka mąki pszennej
2 łyżeczka sproszkowanego czosnku
450 g grubo startych ziemniaków (5 ziemniaków, najlepiej odmiany Yukon Gold)
1 grubo posiekanego szczypioru
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżka masła
sól
pieprz

Placki ziemniaczane:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Wbić jajko do miski, roztrzepać z ½ szklanki mleka.
Wsypać mąkę i wymieszać. Wsypać czosnek w proszku, sól i pieprz. Wlać pozostałe pół szklanki mleka i dobrze wymieszać. Dodać starte ziemniaki i dobrze wymieszać. Dodać szczypior i połączyć z całością. Rozgrzać patelnię do dość wysokiej temperatury. Gdy patelnia jest gorąca, rozłożyć na niej łyżką masę ziemniaczaną, formując 4 placki. Dodać masło. Docisnąć placki, żeby równo się przysmażyły. Smażyć 4 minuty, po czym obrócić. Na 5 minut wstawić patelnię do piekarnika. Placki zrumienią się i dopieką.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA