Laura Calder

Placki ziemniaczane


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placki ziemniaczane
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ziemniaków

obranych i startych

60 ml śmietany

sól i pieprz

 

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Blachę posmaruj obficie masłem lub olejem. Wyciśnij sok ze startych ziemniaków za pomocą papierowego ręcznika i wrzuć ziemniaki do miski. Dodaj śmietanę, sól i pieprz. Ziemniaki powinny zniknąć pod ich warstwą. Nakładaj masę łyżką na blachę formując małe naleśniki. Piecz 15 min. Przełóż na drugą stronę i piecz kolejne 15 min, aż brzegi placków będą chrupiące i złociste. Podawaj ciepłe na półmisku.

powrót

Podobne przepisy

Gnocchi z chorizo
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
(odc.009) polenta
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Glazurowane rzodkiewki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Rukiew wodna z imbirem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.