Paul Merret

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Placki

garść soli morskiej

700 g ziemniaków odmiany King Edward (lub innych sypkich ziemniaków)

7 jajek ( 3 w całości, 4 białka)

55 ml śmietany kremówki

75 g mąki pszennej

sól i pieprz

1-2 łyżki oleju roślinnego



Koperkowa creme fraiche

8 łyżek creme fraiche (lub gęstej śmietany)

sok z połówki cytryny

3-4 łodyżki świeżego koperku, drobno posiekane



Do podania

8 plasterków wędzonego łososia



Przygotowanie placków

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wysypać blachę do pieczenia solą, ziemniaki ponakłuwać w kilku miejscach widelcem i ułożyć na soli. Piec 40 minut do godziny, aż będą miękkie.

Po upieczeniu wyjąć i przekroić na pół, wyjąć łyżką miąższ ze skórki. W misce wymieszać śmietanę, całe jajka i białka, dodać makę i wymieszać na gładką masę. Na patelni teflonowej rozgrzać kilka łyżek oleju i nałożyć łyżką masę (tak, by powstały placki o średnicy około 8 cm i grubości około 1 cm). Każdy placek smażyć 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor.



Koperkowa creme fraiche

W miseczce wymieszać creme fraiche, sok z cytryny i posiekany koperek.



Placki podawać z plastrem łososia, ułożonym w rulon na wierzchu. Osobno podać w miseczce koperkową creme fraiche i pieprz.



© Paul Merrett

powrót

Podobne przepisy

Grzanki z kremem serowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pełnoziarniste pancakes z owocami
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Pieczony słodki ziemniak z nerkowcami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Rożki z łososiem i szpinakiem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Ostrygi z marynowaną szalotką
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.