Placki ziemniaczane z łososiem i salsą z mango - Piotr Osiński

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 6540

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg ziemniaków

1 jajko

mąka przenna

łosoś wędzony

1 mango

1 cebula

limonka

sól

pieprz czerwony

rukola

 

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieram do miski i odsączam z wody. Dodaję sól i pieprz i odrobinę mąki. Smażę je na oliwie do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. Odkładam na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po czym układam na nich wędzonego łososia. Pora na salsę! Salsa będzie składać się z prostego połączenia smaków mango i cebuli. Łączę 2 składniki wcześniej krojąc je w drobną kostkę. Delikatnie solę i dodaję soku z limonki. Nakładając na placki pamiętajmy, by salsa nie była zbyt wilgotna i aby nie rozwodniła nam potrawy. Obok placków układam garstkę rukoli, którą skrapiam cytryną i oliwą z mielonym czerwonym pieprzem i solą morską.

powrót

Podobne przepisy

Łososiowe rillettes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne
Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#temistokles

11.01.2012 23:08


Gliwice

CYTUJ

mąka pszenna, ale nie "przenna"

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.