Marieta  Marecka

Placki z kaszy gryczanej z gruszką i migdałami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Placki i placuszki

Placki z kaszy gryczanej z gruszką i migdałami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

½ szklanki kaszy gryczanej niepalonej

1 szklanka wody

duża szczypta soli

1,5 gruszki

½ łyżeczki cynamonu

ok. 2 cm świeżego imbiru

2 łyżki płatków migdałowych

2 łyżki cukru brązowego

1 czubata łyżka masła

olej do smażenia

jogurt naturalny do podania

 

Przygotowanie:

Kaszę zalewamy wodą i odstawiamy na noc.
Na drugi dzień obieramy gruszkę i kroimy na mniejsze kawałki, imbir ścieramy na tarce.
Kaszę miksujemy blenderem, doprawiamy solą i smażymy z niej małe placuszki na rozgrzanym oleju. W tym czasie rozgrzewamy drugą patelnię, a na niej masło. Wrzucamy gruszki, cukier i imbir. Przesmażamy, aż cukier się rozpuści, gruszki lekko zmiękną i zbrązowieją.
Dosypujemy płatki migdałowe i krótko razem przesmażamy.
Na usmażone placuszki kładziemy po łyżce jogurtu i uprażonych gruszek.

powrót

Podobne przepisy

Kluski z bryndzą
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Chrupiąca okra z kokosem
Przepis z programu Floyd w Indiach odc. 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Zupa dyniowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia koszerna
Kolorowe budynie
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.