Tomasz Jakubiak

Placki z kaszy gryczanej, podane z sałatą na ciepło


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 15158

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g ugotowanej kaszy gryczanej

2 duże garście startego parmezanu

czerwona cebula

2 białka

natka pietruszki

sól

pieprz

olej do smażenia

ciepła sałata:

pok-choy

1/4 kopru włoskiego

musztardowiec

3 małe cykorie

czosnek

2 papryczki peperoni

olej do smażenia

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki białego octu winnego

1 łyżka cukru brązowego

pieprz

odrobina soli

Przygotowanie:

Parmezan i czerwoną cebulę zetrzyj na tarce. Białka ubij ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodaj startą cebulę i ser. Kaszę połącz z pianą z białek, cebulą i parmezanem. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw sporą ilością pieprzu i soli. Do masy dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Placki smaż krótko na oleju. Ułóż je na blaszce, skrop je olejem z orzechów laskowych i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.
Kapustę pok-choy, liście musztardowca, koper włoski,cykorie, peperoni i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa smaż na małej ilości oleju na mocno rozgrzanej patelni. Warzywa cały czas mieszaj, żeby się nie przypaliły. Na koniec dodaj sos sojowy, biały ocet winny, cukier. Sałatkę dopraw solą i pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Tortellini z borowikami
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szparagi po polsku
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.31)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.