Jacques Reymond

Placki z kabaczka

Jacques Reymond
Przepis z programu Tajemnice domowych przepisów (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia libańska

Placki z kabaczka
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

miąższ 12 małych kabaczków (cukinii) – ok. 750 g

1 duża cebula, drobno posiekana

½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach

garść świeżo posiekanej mięty

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

½ łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego

½ łyżeczki chili w proszku

¾ szklanki mąki, przesianej

½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

¾ szklanki oliwy



Przygotowanie

Wyciśnij wodę z miąższu kabaczków, posiekaj go i włóż do miski. Dodaj cebulę, natkę, miętę, sól, przyprawy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Wbij jajka do miski i wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej oliwę na patelni. Nakładaj po 1 łyżce kabaczkowego ciasta na patelnię, delikatnie je rozpłaszczając. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste, a następnie przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia, żeby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Podawaj na gorąco albo na zimno.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.