Placki z boczkiem i borówkami amerykańskimi

Przepis z programu Ideał (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placki z boczkiem i borówkami amerykańskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Placki:

240 g mąki pszennej

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka drobnego cukru

1 duże jajko

500 ml maślanki lub mleka wymieszanego z 2 łyżkami soku z cytryny i odstawionego na 5 minut, żeby się ukwasiło i zgęstniało

150 g płatków owsianych

2 łyżki masła, stopionego

olej roślinny do smażenia



Do podania:

8-12 plastrów surowego boczku, ugrillowanego na chrupko

250 g borówek amerykańskich

syrop klonowy do polania



Przygotowanie:

1. Wieczorem przygotuj ciasto na placki: w dużej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli. W osobnej misce ubij jajko z maślanką, po czym wlej do sypkich składników, wymieszaj na gładkie ciasto i wstaw na noc do lodówki.



2. Rano, zanim usmażysz placki, dodaj do ciasta płatki owsiane oraz stopione masło, delikatnie przemieszaj i odstaw na 5 minut. Lekko natłuść olejem roślinnym patelnię o grubym dnie albo żeliwną. Nakładaj chochelką porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Placki są usmażone od spodu, gdy na wierzchu pojawiają się pęcherzyki, a ciasto tężeje, lekko brązowiejąc na brzegach – zajmuje to około 3 minut. Odwracaj placki i smaż jeszcze 2 minuty. Podana ilość ciasta powinna wystarczyć na około 12 placków.



3. Podawaj je natychmiast (po 3 na osobę) z grillowanym boczkiem, amerykańskimi borówkami i syropem klonowym. Najsmaczniejsze są placki prosto z patelni, ale można je przechować w piekarniku do czasu usmażenia wszystkich i podania.



powrót

Podobne przepisy

Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Namy z warzywami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Smażone szparagi z przepiórczymi jajkami i parmezanem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.