Marieta  Marecka

Placki warzywne z fasolą i pieczarkami


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 3806

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

pół cukinii

pół puszki czerwonej fasoli

10 pieczarek

1 chili

1 jajo

1 ząbek czosnku

ok. 100 g bułki tartej

skórka z cytryny

świeże zioła

sól

pieprz

olej do smażenia (oliwa z oliwek)

masło

Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce lub w malakserze (wtedy krótko) lub kroimy w krótkie słupki. Przesmażamy na maśle. Fasolę miksujemy na gładką masę, a cukinię kroimy w kostkę. Mieszamy fasolę z pieczarkami i cukinią. Doprawiamy poszatkowanym czosnkiem i chili, świeżymi ziołami, skórką z cytryny oraz solą i pieprzem. Dodajemy jajo, mieszamy dokładnie i po trochu dosypujemy bułkę tartą, aż uzyska gęstszą, odpowiednią konsystencję. Łączymy dokładnie składniki. Rozgrzewamy patelnię wraz z oliwą i smażymy zgrabne placuszki. Odsączamy na papierze.

powrót

Podobne przepisy

Indyjskie racuszki z kalafiorem
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Racuchy ze śliwkami
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.