Placki tlayudas Lupity

Przepis z programu Wolny tydzień Chucka (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

Placki tlayudas Lupity
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kotlety wieprzowe:

20 suszonych chili arbol

1 łyżka oliwy

sól

4 kotlety wieprzowe bez kości



placki tlayudas:

4 duże tortille

2 łyżki smalcu

½ filiżanki odsmażanej czarnej fasoli

1 awokado, pokrojone w plasterki

ostry sos

1 filiżanka startego sera oaxaca lub mozzarelli



do dekoracji (do wyboru):

poszatkowana sałata

posiekana cebula

posiekana kolendra

salsa

pomidory pokrojone w kostkę



Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 230 °C. Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię grillową. Kotlety:

w blenderze lub moździerzu mielimy papryczki chili na proszek. W małym naczyniu łączymy zmieloną paprykę z oliwą i doprawiamy solą. Mięso nacieramy miksturą i grillujemy około 5 minut. Trzymamy w cieple. Tlayudas: umieszczamy tortillę na blasze do pieczenia lub kamieniu do pizzy. Smarujemy ½ łyżki smalcu, a następnie ¼ odsmażanej fasoli. Dodajemy ¼ awokado, skrapiamy ostrym sosem, dodajemy ¼ sera. Pieczemy około 5 minut, aż ser się roztopi. Robimy to samo z pozostałymi składnikami. Kroimy w plastry kotlety wieprzowe. Dekorujemy każdą tortillę sałatą, cebulą, pomidorami, kolendrą i salsą. Podajemy tak jak pizzę albo składamy placki na pół. Na wierzchu układamy plastry wieprzowiny.

powrót

Podobne przepisy

Empanady z grilla
Ainsley Harriot
Przepis z programu Ainsley rusza w plener (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia argentyńska
Frykas wieprzowy
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.