Jamie  Oliver

Placki paratha


Przepis z programu Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

Placki paratha
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 g zwykłej mąki pszennej

300 g mąki razowej

szczypta soli

2 łyżki oliwy

400 ml mleka

stopione, klarowane masło lub olej kokosowy

olej do smażenia

sól



Przygotowanie:

Wsyp do miski obie mąki, dodaj oliwę i sól. Wlej mleko i mieszaj łyżką, a następnie rękami, aż składniki się połączą.

Wyłóż na oprószony mąką blat, wyrabiaj kilka minut. Zostaw ciasto na 20 minut, by odpoczęło.

Podziel ciasto na kawałki, każdy cienko rozwałkuj na posypanym mąką blacie, posmaruj masłem lub olejem, zwiń w rulon i pokrój na kawałki. Każdy obróć płaską stroną do dołu, podsyp mąką, rozpłaszcz dłonią i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Na średnim ogniu rozgrzej na patelni olej i smaż placki po 3 minuty z każdej strony. Przełóż na deskę, posól i zgnieć placki dłońmi.



© Jamie Oliver

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.