Anna Olson

Placki owsiano-brzoskwiniowe


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placki owsiano-brzoskwiniowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1¼ szklanki chudego mleka

podgrzanego prawie do wrzenia

1½ szklanki płatków owsianych (zwykłych

nie błyskawicznych)

2 duże jajka

rozkłócone

1 łyżka oleju roślinnego

1/3 szklanki syropu klonowego

¼ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego cynamonu

1 szklanka obranych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń

½ szklanki płatków migdałowych

 

 

Przygotowanie:


Zalej płatki owsiane gorącym mlekiem, wymieszaj i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. Dodaj jajka, olej i syrop klonowy, zamieszaj. W drugiej misce zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wymieszaj sypkie składniki z namoczonymi w mleku płatkami. Dodaj brzoskwinie i płatki migdałowe. Rozgrzej dużą płaską patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść. Nakładaj duże łyżki ciasta, delikatnie spłaszczając. Smaż, aż się zrumienią z każdej strony (3 minuty z jednej i 2 minuty z drugiej strony). Podawaj na gorąco albo w temperaturze pokojowej.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.