Placki marchewkowe z musem chrzanowym z awocado – Edyta Kądziela

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze 15
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

odsłon: 10731

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

5 marchewek

4 łyżki mąki kukurydzianej

jajko

łyżka imbiru

awocado

korzeń chrzanu

3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

szczypior

1 cebula

pomidory (do przybrania)

sól, pieprz, oliwa, sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Marchewkę ścieram w większości na dużych, warzywnych oczkach, resztę na drobnych, łączę z jajkiem, mąką kukurydzianą, startym imbirem, przyprawiam solą i pieprzem i formuję placuszki, które przed pieczeniem pędzluję z obu stron oliwą. Piekarnik nagrzewam do 220 stopni C i wykładam placki na papier do pieczenia. Wkładam na 25 min do piekarnika, w międzyczasie przewracając na obie strony, żeby się ładnie zrumieniły. Obieram awocado i kroję w kostkę, ścieram korzeń chrzanu na drobnych oczkach tarki, łączę z jogurtem, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miksuję. Po 25 minutach wyjmuję placki z piekarnika, na każdym kładę pomidora, cebulę i podaję z musem przyozdobionym "oczkami" ze szczypioru.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.