Placki „hoppers” pani Amaraskara

Przepis z programu Moja Sri Lanka (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia lankijska

Placki „hoppers” pani Amaraskara
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1 kokos, z którego otrzymamy 200 ml śmietanki kokosowej, 400 ml mleczka kokosowego i wodę kokosową

1 gruba kromka chleba żytniego, podarta na kawałki

500 g mąki ryżowej

¼ łyżeczki sody

1 łyżeczka cukru

sól

200 ml gorącej wody



Przygotowanie:

Otwieramy orzech kokosowy i zachowujemy wodę kokosową. Ucieramy miąższ kokosu na wiórki i umieszczamy je w blenderze. Dolewamy 200 ml gorącej wody i miksujemy. Durszlak wykładamy muślinem. Przekładamy do durszlaka kokosową miksturę, zbieramy brzegi materiału i dociskamy. Otrzymamy śmietankę kokosową. Zachowujemy 200 ml. Powtarzamy wszystkie czynności. Tym razem otrzymamy mleczko kokosowe. Zachowujemy 400 ml. Łączymy mleczko kokosowe, płyn z kokosu, chleb i sodę. Dodajemy mąkę ryżową i mieszamy. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawiamy na 6 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto odpowiednio urośnie, stawiamy patelnię do naleśników na dużym ogniu i rozgrzewamy nieco oleju. Do ciasta dodajemy śmietankę kokosową. Doprawiamy solą. Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy. Nakrywamy patelnię i smażymy 2-3 minuty, aż brzegi się zrumienią. Podajemy na gorąco.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.