Tomasz Jakubiak

Placki grzybowe z sosem rozmarynowym


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 13794

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 1
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 5.0

Składniki:

3 garści podgrzybków wymieszanych z prawdziwkami

1 biała cebula

mąka pełnoziarnista

2 jajka

4-5 łyżek kwaśnej śmietany 12%

Sos:

łyżka posiekanego rozmarynu wraz z gałązkami

szklanka bulionu warzywnego

mąka pszenna

łyżeczka ciemnego sosu sojowego

1 pomidor obrany ze skórki

łyżeczka soku z cytryny

olej rzepakowy

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie wyszoruj szczoteczką, wytrzyj i posiekaj na kawałki. Dodaj startą cebulę, jajka i tyle mąki, żeby powstało ciasto jak na placki. Dopraw solą i pieprzem. W rondelku zagotuj bulion z rozmarynem, zmniejsz ogień i pozostaw na około 20 minut, żeby bulion przeszedł rozmarynem. W drugim rondelku rozpuść masło i dodaj tyle mąki, żeby powstała zasmażka. Od razu dodaj bulion i sos sojowy. Zagotuj aż zgęstnieje i przetrzyj przez sito. Dopraw cytryną – nie gotuj. Placki z dwóch łyżek ciasta smaż z obu stron. Podaj polane sosem i kwaśną śmietaną.

powrót

Podobne przepisy

Jajka zapiekane
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jajka po baskijsku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Cielęcina z sosem tuńczykowym z kaparami i anchois
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Groszek po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Truskawki z pieprzem i redukcją balsamico
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.32)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sakiewki z fetą
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania z grilla

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.