Tomasz Jakubiak

Placki gryczane z warzywnym gulaszem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 799

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Placki:

2 szklanki mąki gryczanej

¾ szklanki mąki pszennej

3 łyżki zakwasu

150 g twarogu

½ szklanki maślanki

cebula

jajko

sól

pieprz

olej do smażenia

 

Gulasz warzywny:

kabaczek

cukinia

2 cebule szalotki

¼ szklanki brązowego cukru

3 ząbki czosnku

4-5 suszonych śliwek

oliwa do smażenia

suszone oregano

3 pomidory

garść świeżej bazylii

oliwa

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków. Cebulę drobno posiekaj i przesmaż na maśle.
W misce połącz wszystkie pozostałe składniki. Dodaj cebulę.
Dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli ciasto na placki jest za gęste, dodaj jeszcze maślanki. Placki smaż na oleju.
Przygotuj gulasz. Cukier wsyp na patelnie i zamień w karmel. Dodaj kawałki cebulki i posiekany czosnek. Duś około 5 minut.
W mikserze zmiksuj na przecier 3 pomidory z bazylią i oliwą. Przecier dodaj do cebulek. Na koniec dorzuć posiekane suszone śliwki.
Gdy sos zgęstnieje, dorzuć pokrojonego w kostkę kabaczka i cukinię. Dopraw wszystko solą, pieprzem i oregano.
Placki podawaj z warzywnym gulaszem. Smacznego!



powrót

skomentuj przepis

Agata11

postów: 69

08.01.2017 14:10

CYTUJ

Pominięto w przepisie uwagę autora, że miesza się ręcznie składniki i łapkami trzeba rozcierać grudki od cebuli.
Pominięto w przepisie uwagę, że odstawia się ciasto na placki żeby wyrosło czyli pominięto główne sedno sprawy.
Pomidory na sos pomidoro-podobny mają być bez pestek.
Pominięto też jeszcze uwagę autora,, że suszone śliwki nie są konieczne, ale jak ktoś już chce to raczej na koniec gotowania po całości po to żeby nie zdominowały smaku tylko ten smak podbarwiły. Czyli jak śliwkę damy do buzującego przecieru to będziemy mieli pro pulpę śliwkową.
Wrzuca się 2-3 śliwki pokrojone w cząstki gdzieś na koniec i tylko miesza czy gotuje kilka chwil. 5 śliwek to masakra.

post edytowany 4 razy, ostatnio 08.01.2017 14:22

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.