Daria Ładocha

Placki dyniowe z musem malinowym


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni, Placki i placuszki, Dobre dla dzieci

Placki dyniowe z musem malinowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g dyni bez skórki

2 jajka

1 szklanka mąki orkiszowej

3 łyżki śmietany

50 g parmezanu

szczypta cynamonu

szczypta soli

 

Mus malinowy:

500 g malin

3 łyżki syropu klonowego lub miodu

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Obraną dynię oczyść z nasion i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Oddziel białka od żółtek i ubij białka z odrobiną soli na sztywną pianę.
Żółtka wymieszaj ze śmietaną, dynią i mąką. Dodaj sól i cynamon, wymieszaj, następnie połącz z ubitą pianą z białek.
Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Wszystkie składniki musu zmiksuj na gładką masę i polej nimi placki przed podaniem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.