Placki a la soczewiaki z warzywnym gulaszem

Placki a la soczewiaki
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 250 g namoczonej soczewicy
  • cebula
  • surowy ziemniak
  • 1,5 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • sól, pieprz
  • jajko
Warzywny gulasz:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania placków. Soczewicę zmiel dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Razem z soczewicą zmiel również cebulę i ziemniaka. Na koniec dodaj ugotowane w mundurkach i obrane ziemniaki. Dodaj jajko. Całość wymieszaj. Placki smaż na rozgrzanym oleju.

Przygotuj gulasz warzywny. Wszystkie warzywa pokrój. Następnie usmaż je na oliwie lub oleju w następującej kolejności: cebula, czosnek, przyprawy, papryczki, dynia i na końcu bakłażan. Całość posól i zalej mleczkiem kokosowym. Dolej sok z limonki i wymieszaj.
Placki a la soczewiaki podawaj z gulaszem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA