Placek ze smalcem

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek ze smalcem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

450 g mąki chlebowej

1 łyżeczka soli

14 g drożdży

80 g smalcu

300 ml wody

75 g masła

225 g mieszanych suszonych owoców i kandyzowanej skórki cytrusów

50 g ciemnego cukru trzcinowego

mąka do podsypania

masło do smarowania



Przygotowanie:

Umieszczamy w misce mąkę, drożdże i sól, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy 20 g smalcu i palcami rozcieramy z mąką. Wlewamy ¾ wody i mieszamy składniki łyżką. Stopniowo dodajemy resztę wody i mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego ciasta. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiamy 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Rolujemy i formujemy w kulę. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godziny, aż podwoi objętość. Wykładamy ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Rozrzucamy na cieście 20 g smalcu i 25 g masła w kawałkach i lekko rozsmarowujemy, posypujemy ⅓ cukru i ⅓ mieszanki bakalii. Składamy ⅓ ciasta od góry i na to ⅓ od dołu. Obracamy o ćwierć obrotu i znów rozwałkowujemy w prostokąt ok. 20 x 50 cm. Rozrzucamy na cieście 20 g smalcu i 25 g masła w kawałkach i lekko rozsmarowujemy, posypujemy połową pozostałego cukru i mieszanki bakalii. Składamy ⅓ ciasta od góry i na to ⅓ od dołu. Powtarzamy pkt 4 z resztą tłuszczu, cukru i bakalii. Wysmarowujemy masłem kwadratową blaszkę o boku 23 cm, z luźnym dnem. Rozwałkowujemy ciasto w kwadrat wielkości formy i przenosimy do blaszki. Lekko przyciskamy palcami, by wypełnić przestrzeń. Przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Usuwamy folię, wstawiamy blaszkę i pieczemy 35 minut. Wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na kratkę do ostygnięcia.

powrót

Podobne przepisy

Brownie z bananami
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Brownies – superczekoladowe ciasto
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej
Biscotti pomarańczowo - migdałowe
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Migdały (odc.11)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szarlotka
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Włoskie ciasto z polenty i ricotty
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.