Gary  Rhodes

Placek z ziemniaków, łososia i dorsza


Przepis z programu Gary Rhodes za stołem (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Placek z ziemniaków, łososia i dorsza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 drobno posiekane szalotki albo 1 mała cebula (drobno posiekana)

350 g dorsza

350 g łososia

sporo białego wina

sól i pieprz

200-300 g ugotowanych ziemniaków

nieco masła

nieco mleka

2-3 dymki

masło do smażenia

nieco posiekanej natka pietruszki

nieco posiekanego estragonu

oliwa do smażenia

100 g startego sera gruyère

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 200°C. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem. Posyp solą i pieprzem. Dorzuć drobno posiekane szalotki albo cebulę. Połóż porcje łososia i dorsza. Wlej sporo białego wina. Posyp ryby solą. Przykryj posmarowaną masłem folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200-tu stopni. Trzymaj przez 8-10 minut. Ryby mają być soczyste, ale nie do końca upieczone.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj nieco masła i mleka. Dymkę pokrój w plasterki i duś na maśle, aż zmięknie. Dorzuć do ziemniaków i wymieszaj. Dodaj posiekane zioła, trochę soli, nieco pieprzu. Porcje ryby zdejmij z blachy. Do rondelka przelej sos spod pieczenia i szalotki. Odparuj, aż będzie gęsty, niemal jak syrop. Połowę upieczonego dorsza i łososia podziel na duże kawałki. Dorzuć do ziemniaków i ostrożnie wymieszaj, żeby się nie rozpadły. Gęsty sos przelej do masy rybno-ziemniaczanej. Wymieszaj. Na patelnię wlej oliwę, dorzuć nieco masła. Gdy się roztopi, zdejmij patelnię z ognia. Przełóż masę na patelnię. Szpatułką wygładź wierzch. Postaw patelnię na ogniu. Powiększ płomień do średniego, żeby uzyskać złocistobrązowy, chrupki spód. Podziel resztę ryby na kawałki. Potrząśnij patelnią. Przykryj patelnię folią aluminiową posmarowaną masłem. Wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika. Placek powinien być złocistobrązowy i przesuwać się po patelni. Posyp go kawałkami ryby i startym serem gruyère. Wstaw pod rozgrzany grill, żeby ser się roztopił. Wierzch skrop oliwą i sokiem z cytryny. Podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Zupa z wędzonego dorsza z makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Serbska zupa rybna
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia serbska
Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.