Agnieszka Kręglicka

Placek z zielonego groszku


Przepis z programu Para w kuchni (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

Placek z zielonego groszku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

0,5 kg mrożonego zielonego groszku

3 łyżki masła

1 cebula pokrojona w kostkę

1/2 szklanki bulionu (dolać więcej

jeśli trzeba)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

2 łyżki posiekanej świeżej mięty

300 g serka kremowego Twój Smak, Toska albo Filadelfia

4 łyżki świeżo tartego parmezanu

3 jaja

bułka tarta

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i groszek, chwilę razem podsmażyć. Dodać bulion, gotować, aż groszek zmięknie, a płyn odparuje całkowicie. Część groszku odłożyć, resztę zmiksować razem z kremowym serkiem, żółtkami i parmezanem, dodać zioła, doprawić. Dodać pozostały w całości groszek. Ubić pianę z białek, wmieszać w masę serową. Formę do pieczenia śr.25 cm posmarować masłem i wysypać tartą bułką, wypełnić masą. Wstawić do gorącego (200 stopni C) piekarnika na ok. 30 minut.

powrót

Podobne przepisy

Raita z burakami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.