Janella  Purcell

Placek z niespodzianką


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Placek z niespodzianką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto

12 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 i 1/3 filizanki ciepłej wody

pół filiżanki oliwy z oliwek

500 g mąki

półtorej łyżeczki soli



Dodatki

100 g salami

150 g mozzarelli

4 grillowane szparagi

dojrzały pomidor

2 filiżanki dzikiej rukoli

100 g pasty z czarnych oliwek



Przygotowanie

Drożdże z cukrem rozprowadzamy w wodzie i posypujemy odrobiną mąki. Odstawiamy na 5 minut. Mieszamy mąkę, sól, dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie, miękkie ciasto. Wałkujemy je na placek o średnicy 25 cm. Smażymy go z obu stron na patelni, aż będzie miękki i rumiany. Usmażony placek smarujemy pastą oliwkową. Układamy pozostałe składniki. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, ciasno zwijamy i przecinamy na pół.





powrót

Podobne przepisy

Kiełbaski nie całkiem w bułkach
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Prażona kukurydza po francusku
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fondue
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Placki makaronowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Ciabatta razowa
Przepis z programu Dietosfera (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.