Placek z mielonką

Przepis z programu Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

Placek z mielonką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Kruche ciasto:

300 g mąki

szczypta soli

75 g zimnego, niesolonego masła, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

75 g smalcu, pokrojonego w jednocentymetrową kostkę

4–6 łyżek zimnej wody

rozkłócone jajko do posmarowania

 

Nadzienie:

1 łyżka oleju roślinnego

1 średnia cebula, posiekana

1 duża marchew, obrana i pokrojona w kostkę

2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę

1 duży ziemniak sałatkowy (ok. 250 g), obrany i pokrojony w jednocentymetrową kostkę

340 g mielonki z puszki, pokrojonej na duże kawałki

trochę sosu Worcestershire

250 ml ciemnego bulionu wołowego

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sól i biały pieprz

Przygotowanie:

Ciasto:
Wsyp mąkę do miski i wmieszaj sól. Wrzuć masło i smalec. Palcami wcieraj tłuszcz w mąkę, aż mieszanina zacznie przypominać bułkę tartą. Ewentualnie posiekaj mąkę z masłem i smalcem w malakserze i przełóż do miski. Przy pomocy noża stołowego wmieszaj tyle wody, by składniki ciasta się skleiły. Szybko zagnieć ciasto rękami i uformuj w kulę. Owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki. Tymczasem zajmij się nadzieniem.

Nadzienie:
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, marchew i seler, mieszając, smaż 5-10 minut, aż warzywa się zeszklą. Dodaj ziemniak i smaż jeszcze 5 minut. Wrzuć mielonkę i wszystko razem dobrze wymieszaj. Przypraw sosem Worcestershire, wlej bulion, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj odkryte ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, a większość płynu odparuje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski i odstaw do ostygnięcia.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C i przygotuj metalową formę w kształcie głębokiego talerza o średnicy 23 cm. Podziel ciasto na 2 części: mniej więcej ⅔ i ⅓. Oprósz blat mąką i rozwałkuj większy kawałek ciasta na grubość 2-3 mm. Wyłóż nim formę. Rozwałkuj pozostałe ciasto na podobną grubość.

Wmieszaj do nadzienia posiekaną natkę. Przełóż farsz do formy wylepionej ciastem (jeśli jest zbyt rzadki, zachowaj część płynu i podaj jako sos). Posmaruj brzegi ciasta rozkłóconym jajkiem i przykryj drugą częścią ciasta. Sklej brzegi i odetnij nadmiar ciasta. Widelcem lub palcami dekoracyjnie wykończ brzeg. Posmaruj wierzch rozkłóconym jajkiem i zrób na środku nacięcie na krzyż, by mogła ulecieć para. Piecz 30-35 minut, aż ciasto się zrumieni. Odstaw na 15-20 minut, pokrój i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Lummur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Placki warzywne z fasolą i pieczarkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Jabłka w cieście z sosem toffi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.