Anna Olson

Placek z kremem toffi i bitą śmietaną


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placek z kremem toffi i bitą śmietaną
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

2 szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżki mielonych prażonych pekanów

¼ łyżeczki soli

120g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 żółtko

4-6 łyżek zimnej wody



groch, ryż albo fasola do obciążenia ciasta



Krem

1 szklanka lekko uprażonych polówek orzechów pekan

1 szklanka złocistego cukru

1/3 szklanki mąki uniwersalnej

1 szklanka mleka

3 łyżki masła

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 żółtko



Bita śmietana

1 szklanka śmietany kremówki

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

posiekane prażone orzechy pekan do przybrania



Orzechy praży się w piekarniku nagrzanym do temp. 180ºC przez 7-8 minut.



Ciasto

Zmieszać mąkę, zmielone prażone orzechy pekan i sól. Posiekać masło z mąką, aż do uzyskania jednolitej grudkowatej konsystencji. W drugiej misce utrzeć złocisty cukier z żółtkiem oraz czterema łyżkami wody i dodać mieszaninę do mąki. Wyrabiać ciasto na jednolitą masę, dodając wodę, jeśli trzeba. Zawinąć ciasto w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto do grubości ok. 0.5 cm. Wyłożyć ciastem płaską okrągłą foremkę o średnicy 25 cm i przyciąć nadmiar ciasta wystający poza krawędź formy. Włożyć na 20 minut do lodówki.

Rozgrzać piekarnik do 190ºC. Przykryć ciasto w formie folią aluminiową i obciążyć grochem, fasolą albo ryżem. Piec przez 18-20 minut, następnie zdjąć folię z grochem/fasolą/ryżem i piec ciasto jeszcze przez 5-7 minut, aż środek ciasta będzie suchy, a brzegi lekko zbrązowieją. Odstawić ciasto

do wystygnięcia.



Krem

Wyłożyć prażone połówki orzechów pekan na upieczone ciasto. W rondlu zmieszać brązowy cukier

i mąkę, starannie rozcierając grudki. Stale mieszając trzepaczką, dodać mleko. Podgrzać nadzienie

na średnim ogniu, aż cukier zacznie się rozpuszczać i dodać masło, mieszając. Gotować krem toffi ok. 8 min. stale mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia i przełożyć zawartość do foremki

z upieczonym ciastem i pekanami, rozsmarować i wyrównać powierzchnię. Ostudzić i schłodzić przynajmniej przez 2 godziny przed nałożeniem.





Bita śmietana

Ubić śmietanę z cukrem i dodać ekstrakt waniliowy. Delikatnie wymieszać i rozsmarować na cieście

z kremem toffi. Ozdobić siekanymi orzechami pekan i schłodzić przed podaniem.



Ciasto z kremem można przygotować nawet dwa dni wcześniej. Bitą śmietanę należy ubić najwyżej

na 6 godzin przed podaniem.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml



powrót

Podobne przepisy

Chlebek bananowy z orzechami
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Pieczywo
Gniazdka poznańskie
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto ziemniaczane
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta śliwkowa
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Napoleonki po włosku
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.