Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami

Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Placek z gulaszem wołowym z cynaderkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Gulasz:

1 x nerka wołowa, około 400 gram

600 g wołowiny, najlepiej takiej z tłuszczem gdyż nie wysycha i daje dużo smaku - grzyby, świeże

duża cebula

olej roślinny

masło

mąka, około 80-100 g

600 ml wywaru warzywnego

1 x liść laurowy

bułka tarta



Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g masła

1 żółtko

1 całe jajko



Przygotowanie:

Wołowinę, nerki oraz grzyby kroimy w kawałki wielkości małego kęsa. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Wszystko po kolei oddzielnie obsmażamy na oleju roślinnym z masłem i przekładamy do małej brytfanny lub garnka z grubym dnem. Wołowinę dodatkowo przed obsmażeniem obtaczamy w mące i dużej ilości soli i pieprzu (najlepiej w plastikowym woreczku). Przekładamy wszystko do brytfanny lub garnka, zalewamy wywarem i dodajemy liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając aż mięso zrobi się miękkie a smaki się połączą. Zostawiamy do wystygnięcia i najlepiej odstawiamy do lodówki na noc. Ciasto robimy w malakserze dodając do mąki masło w temperaturze pokojowej. Kiedy ciasto zamieni się w grudki dodajemy żółtko i wyrabiamy kulkę. Odstawiamy co najmniej na godzinę do lodówki. Na drugi dzień (tak smakuje najlepiej) rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wkładamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.

Należy zadbać o to, aby ciasto wystawało z dwa centymetry ponad formę. Wkładamy farsz aż po brzeg. Smarujemy jajkiem brzeg ciasta i pozostałej 1/3 masy robimy przykrycie, które nakładamy na formę i zakładamy na bok formy. Wierzch smarujemy masłem lub rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w temperaturze około 160 stopni C przez 45 minut. Przed podaniem odkładamy na kwadrans do wystygnięcia. Tradycyjnie podaje się ten placek ze świeżymi warzywami oraz puree ziemniaczanym. Jednakże ze względu na kaloryczność spokojnie wystarczy podać go bez dodatków.



Rafał Leszczyński

powrót

Podobne przepisy

Kurczak w kokosowej panierce
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Cielęcina po mediolańsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

#mal.goleb

21.03.2012 07:09


Warszawa

CYTUJ

Bardzo ciekawy i smaczny. Jadałam, choc niestety trafił mi się kawałek z malą ilością nerki, która nadawała smaku calej potrawie. Bardzo oryginale!

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.