Placek w kratkę z morelami i porzeczkami

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania
  • ½ szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g zimnego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Farsz owocowy:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub dłużej.
W tym czasie przygotowujemy owoce. Morele przecinamy na ćwiartki i przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, likier, imbir, kardamon i smażymy. Jak zaczną się rozpadać, wyciągamy ziarna kardamonu.
Do kubeczka wlewamy kilka łyżek wody, ew. zbieramy sok spod owoców i rozrabiamy w płynie mąkę ziemniaczaną. Dolewamy do smażących się owoców i gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Jeśli masa nie będzie gęstnieć, należy dodać więcej mąki. Jeśli jednak od początku będzie bardzo gęsta dodawanie mąki można pominąć.
Ściągamy dżem z rondla i studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy i posypujemy całość kulkami porzeczek.
Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA