Marieta  Marecka

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami


Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska

Placek w kratkę z morelami i porzeczkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypywania

½ szklanki mielonych orzechów włoskich

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

220 g zimnego masła

1 szklanka cukru

2 jaja

1 łyżka śmietany

szczypta soli

 

Farsz owocowy:

1 kg moreli

3 ziarenka kardamonu

1 łyżeczka startego imbiru

kilka gałązek porzeczek

sok z ½ cytryny

250 g cukru

kilka łyżek likieru z marakui lub brzoskwiniowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

cukier puder

blaszka prostokątna, o wymiarach ok. 20 x 30 cm

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta ucieramy w mikserze lub wyrabiamy na stolnicy jak na ciasto kruche. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę lub dłużej.
W tym czasie przygotowujemy owoce. Morele przecinamy na ćwiartki i przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, likier, imbir, kardamon i smażymy. Jak zaczną się rozpadać, wyciągamy ziarna kardamonu.
Do kubeczka wlewamy kilka łyżek wody, ew. zbieramy sok spod owoców i rozrabiamy w płynie mąkę ziemniaczaną. Dolewamy do smażących się owoców i gotujemy całość jeszcze 2-3 minuty. Jeśli masa nie będzie gęstnieć, należy dodać więcej mąki. Jeśli jednak od początku będzie bardzo gęsta dodawanie mąki można pominąć.
Ściągamy dżem z rondla i studzimy.
Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, z czego jedna powinna być większa od drugiej. Większy kawałek rozwałkowujemy i wyściełamy nim spód blaszki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut.
Następnie lekko studzimy, rozsmarowujemy dżem morelowy i posypujemy całość kulkami porzeczek.
Z pozostałej części ciasta rolujemy długie wałki, podsypując mąką i układamy kratkę na wierzchu ciasta. Wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko 2 (odc.3) seria II
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Miodownik
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Quiche
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cantucci
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Jogurtowy sernik na zimno
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
Tarta orzechowo-figowa z serem brie i sosem gruszkowym
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.31)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

ankaszym

postów: 80

03.10.2016 08:27

CYTUJ

Bardzo ciekawy przepis, czy trzeba użyć jakiejś specjalnej typ mąki, może być uniwersalna szymanowska?

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.