Placek truskawkowy

Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia francuska

Placek truskawkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Ciasto:

210 g mąki

2 łyżeczki cukru

pół łyżeczki soli

150 g masła w kawałkach

2 – 4 łyżki lodowatej wody



Zmieszać mąkę, cukier i sól. Dodać masło i wyrobić palcami na grudki. Szybko wmieszać wodę, aż ciasto zwiąże. Uformować w krążek, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce.



Nadzienie:

50 g lekko uprażonych mielonych migdałów

łyżka mąki

50 g cukru

ok. 700 g truskawek



Rozgrzać piekarnik do 200°C. Zmieszać migdały, mąkę i cukier. Rozwałkować schłodzone ciasto w krążek i położyć na blasze. Rozsmarować masę migdałową, pozostawiając 7,5 cm wolnego brzegu. Przemieszać truskawki z cukrem i ułożyć na wierzchu. Podwinąć brzegi placka na owoce i piec, aż ciasto stanie się chrupkie i złociste, przez 20 – 25 min. Podawać na ciepło ze słodzoną bitą śmietaną z wanilią lub cynamonem.



Laura Calder



UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki

powrót

Podobne przepisy

Ciasteczka z kawałkami czekolady
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Czekolada (odc.28)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.