Iwona  Zasuwa

Placek ryżowy z warzywami a la pizza


Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pizza, Dobre dla dzieci

Placek ryżowy z warzywami a la pizza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 2
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 5.0

Składniki:

Ciasto:

1 szklanka mąki ryżowej

0,5 szklanki dowolnej skrobi, np. ziemniaczanej

1 łyżka oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki soli

1 łyżeczka miodu

szczypta kurkumy

1 szklanka ciepłej wody

30 g świeżych drożdży

Dodatki:

kilka średnich pieczarek

1 papryka czerwona

1 średnia cebula

garść oliwek bez pestek

2-4 małe oscypki

125 g mozarelli

garść rukoli

pomidorki koktajlowe

bazylia świeża

oregano

Sos pomidorowy:

szklanka passaty pomidorowej

1 ząbek czosnku

0,5 łyżeczki oregano

sól do smaku

1 łyżeczka miodu

kilka liści świeżej bazylii

Przygotowanie:

Do szklanki z ciepłą, przegotowaną wodą włóż drożdże oraz miód i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Mąkę połącz ze skrobią w misce, dodaj sól i oliwę z oliwek, kurkumę, a następnie wlej drożdżową miksturę.
Wymieszaj całość. Tak powstałą masę o konsystencji gęstej śmietany wylej do formy do pizzy o średnicy 30 cm posmarowanej odrobiną oliwy i pozostaw pod przykryciem do wyrośnięcia (zazwyczaj to ok. 10-20 minut).
Mozarellę pokrój w cienkie plastry, a oscypki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyj i pokrój, a następnie lekko podduś na patelni (al dente).
Do passaty pomidorowej dodaj posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i odrobinę miodu. Sos najlepiej przygotować nawet dzień wcześniej, aby nabrał smaku.
Wyrośnięte ciasto zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (ok. 7-10 minut). Wyjmij lekko zapieczone ciasto, posmaruj niedużą ilością pomidorowego sosu.
Ułóż przestudzone składniki na placku i piecz całość jeszcze przez ok. 15 minut. Podawaj na gorąco lub na zimno, najlepiej z domowym sosem pomidorowym.

powrót

Podobne przepisy

Zupa-krem z surowych warzyw
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Tzatziki z migdałami
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Chipsy z topinambura
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Mleko migdałowe
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Napoje, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.