Anna Olson

Placek rabarbarowo-truskawkowy


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placek rabarbarowo-truskawkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Spód

1¼ szklanki mąki uniwersalnej

¼ łyżeczki soli

50g masła

50g margaryny roślinnej

1 łyżka soku cytrynowego

3 – 5 łyżek zimnej wody



Nadzienie owocowe

4 szklanki pokrojonego rabarbaru

2 szklanki truskawek bez szypułek, w plasterkach

1 szklanka cukru

3 łyżki skrobi kukurydzianej

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru

szczypta soli



Kruszonka

2/3 szklanki mąki uniwersalnej

½ szklanki cukru

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

szczypta soli

50 g masła, stopionego



Przygotować spód

Zmieszać mąkę z solą i posiekać z masłem i margaryną, aż ciasto będzie równomiernie grudkowate. Dodać sok cytrynowy i wodę. Szybko zagnieść ciasto, uformować dysk, zawinąć w plastykową folię

i włożyć na 30 min do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Oprószyć blat mąką, rozwałkować ciasto i wyłożyć nim płaską foremkę o średnicy 20 cm. Przyciąć wystające brzegi i wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.



Przygotwać nadzienie

Wymieszać rabarbar i truskawki z cukrem, skrobią, przyprawami i solą. Przełożyć owoce na przygotowany spód.



Przygotować kruszonkę

Zmieszać mąkę z cukrem, gałką muszkatołową i solą. Zalać stopionym masłem, wymieszać

i powstałą grudkowatą masą posypać owoce. Ustawić formę na blasze i piec 20 min w temperaturze 200ºC, następnie zmniejszyć temperaturę do 175ºC i piec jeszcze przez 40 min, aż w owocowym soku pojawią się pęcherzyki powietrza. Jeśli spód zbyt mocno brązowieje, owinąć brzegi placka folią aluminiową.



© Anna Olson



Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:

1 szklanka: 250 ml

1/2 szklanki: 125 ml

1/3 szklanki: 75 ml

1/4 szklanki: 50 ml




powrót

Podobne przepisy

Tarta owocowa ,,tutti  fruti,,
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Biszkopt z galaretką i owocami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Pierniczki
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
Rabarbarowe ciasto na oliwie
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 27)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.