Marieta  Marecka

Placek po góralsku z boeuf stroganowem


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Placki i placuszki

Placek po góralsku z boeuf stroganowem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g ziemniaków

1 jajko

sól

ok. 1 szklanki mąki pszennej

½ szklanki maślanki

 

Boeuf stroganow:

500 g polędwicy wołowej

2 cebule

2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego

smalec

2 łyżki masła

mąka pszenna

sól

pieprz

ok. ¾ szklanki bulionu wołowego lub lżejszego drobiowego

300 g pieczarek

szklanka śmietany 22%

sok z cytryny

1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki

1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki

1 płaska łyżeczka cukru

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, do wystudzonych dodajemy maślankę, sól i rozkłócone jajo. Wyrabiamy ciasto dosypując stopniowo mąkę.
Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy okrągły placek. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy bez tłuszczu, aż spód się zarumieni. Zsuwamy z patelni na talerz, przykrywamy patelnią i odwracamy nieupieczoną stroną do dołu, tak by placek dopiekł się z drugiej strony. Podajemy posmarowany masłem lub ze stroganowem.
Polędwicę myjemy, osuszamy wycinamy ew. błony, ścięgna itp. Kroimy w poprzek włókien na ok. 8 mm plastry i każdy przecinamy na długie paski.
Przyprawiamy pieprzem i każdy pasek obtaczamy w mące, nadmiar jej strzepując. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek smalcu i partiami, dość krótko obsmażamy mięso. Ma się ściąć, zarumienić ale nie gotować, stąd kładziemy mięso partiami.
Przesmażone mięso przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Na pozostałym na patelni tłuszczu kładziemy łyżkę masła i podgrzewamy, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na tłuszcz. Przesmażamy, aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i obie papryki jeśli trzeba podlewamy bulionem, krótko razem przesmażamy.
Na osobnej patelni przesmażamy pieczarki na pozostałej porcji masła, jak zbrązowieją doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do mięsa.
Dodajemy cebulę, podlewamy bulionem i pod przykryciem podgrzewamy ok. 6 minut. W tym czasie w kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietaną, dolewamy ją stopniowo do mięsa, podgrzewamy i mieszamy.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.