Placek po góralsku z boeuf stroganowem

Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Placki i placuszki

Składniki:

Boeuf stroganow:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, do wystudzonych dodajemy maślankę, sól i rozkłócone jajo. Wyrabiamy ciasto dosypując stopniowo mąkę.
Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy okrągły placek. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy bez tłuszczu, aż spód się zarumieni. Zsuwamy z patelni na talerz, przykrywamy patelnią i odwracamy nieupieczoną stroną do dołu, tak by placek dopiekł się z drugiej strony. Podajemy posmarowany masłem lub ze stroganowem.
Polędwicę myjemy, osuszamy wycinamy ew. błony, ścięgna itp. Kroimy w poprzek włókien na ok. 8 mm plastry i każdy przecinamy na długie paski.
Przyprawiamy pieprzem i każdy pasek obtaczamy w mące, nadmiar jej strzepując. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek smalcu i partiami, dość krótko obsmażamy mięso. Ma się ściąć, zarumienić ale nie gotować, stąd kładziemy mięso partiami.
Przesmażone mięso przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Na pozostałym na patelni tłuszczu kładziemy łyżkę masła i podgrzewamy, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na tłuszcz. Przesmażamy, aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i obie papryki jeśli trzeba podlewamy bulionem, krótko razem przesmażamy.
Na osobnej patelni przesmażamy pieczarki na pozostałej porcji masła, jak zbrązowieją doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do mięsa.
Dodajemy cebulę, podlewamy bulionem i pod przykryciem podgrzewamy ok. 6 minut. W tym czasie w kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietaną, dolewamy ją stopniowo do mięsa, podgrzewamy i mieszamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA