Placek kokosowy z ananasem

Placek kokosowy z ananasem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
7

Przygotowanie:

Składniki:
kokos

nadzienie kokosowe:
2 szklanki pieczonego mielonego kokosa (500 ml)
2 szklanki mielonych migdałów (500 ml)
1 szklanka cukru pudru (250 ml)
1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (250 ml)
2 jajka

ciasto:
1 szklanka mąki (250 ml)
½ szklanki cukru pudru (125 ml)
skórka starta z 1 limonki
¾ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę (180 ml)
2 duże żółtka (lub 3 małe)

dżem ananasowy:
1 ananas, pokrojony
1 szklanka wody (250 ml)
1 szklanka cukru (250 ml)
2 strączki kardamonu (używamy jedynie ziaren)

przybranie:
paseczki kokosa

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kokos pieczemy przez godzinę, aż zacznie pękać. Wyjmujemy, usuwamy skorupę. Mleko zachowujemy do golonki adobo według przepisu Chucka. Miąższ miksujemy drobno w robocie kuchennym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przesypujemy zmielonym kokosem, pieczemy 10 minut na złoto. Ciasto: mąkę, cukier puder i skórkę mieszamy w robocie kuchennym. Dodajemy masło, miksujemy, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtka, miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę. Spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i układamy w foremce z wyjmowanym dnem o średnicy 20-23 cm. Dociskamy palcami do dna i brzegów. Nadzienie kokosowe: zmielony pieczony kokos, zmielone migdały, cukier puder i masło ucieramy na kremową masę. Dodajemy jajka i ucieramy 2-3 minuty. Wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę. (Dzięki temu ciasto nie skurczy się w pieczeniu.) Piekarnik rozgrzewamy do 220°C, blachę ustawiamy na środkowej wysokości. Placek pieczemy 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy z formy, studzimy. Dżem ananasowy: w rondlu na dużym ogniu zagotowujemy wodę z cukrem do jego rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy ananasa i kardamon, gotujemy około 30 minut. Podanie: tartę dekorujemy dżemem i paseczkami świeżego kokosa.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA