Placek kokosowy z ananasem

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek kokosowy z ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

kokos



nadzienie kokosowe:

2 szklanki pieczonego mielonego kokosa (500 ml)

2 szklanki mielonych migdałów (500 ml)

1 szklanka cukru pudru (250 ml)

1 szklanka masła w temperaturze pokojowej (250 ml)

2 jajka



ciasto:

1 szklanka mąki (250 ml)

½ szklanki cukru pudru (125 ml)

skórka starta z 1 limonki

¾ szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę (180 ml)

2 duże żółtka (lub 3 małe)



dżem ananasowy:

1 ananas, pokrojony

1 szklanka wody (250 ml)

1 szklanka cukru (250 ml)

2 strączki kardamonu (używamy jedynie ziaren)



przybranie:

paseczki kokosa



Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kokos pieczemy przez godzinę, aż zacznie pękać. Wyjmujemy, usuwamy skorupę. Mleko zachowujemy do golonki adobo według przepisu Chucka. Miąższ miksujemy drobno w robocie kuchennym. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przesypujemy zmielonym kokosem, pieczemy 10 minut na złoto. Ciasto: mąkę, cukier puder i skórkę mieszamy w robocie kuchennym. Dodajemy masło, miksujemy, aż powstaną grudki. Dodajemy żółtka, miksujemy, aż ciasto zbije się w kulę. Spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką powierzchni i układamy w foremce z wyjmowanym dnem o średnicy 20-23 cm. Dociskamy palcami do dna i brzegów. Nadzienie kokosowe: zmielony pieczony kokos, zmielone migdały, cukier puder i masło ucieramy na kremową masę. Dodajemy jajka i ucieramy 2-3 minuty. Wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na godzinę. (Dzięki temu ciasto nie skurczy się w pieczeniu.) Piekarnik rozgrzewamy do 220°C, blachę ustawiamy na środkowej wysokości. Placek pieczemy 30 minut do zrumienienia. Wyjmujemy z formy, studzimy. Dżem ananasowy: w rondlu na dużym ogniu zagotowujemy wodę z cukrem do jego rozpuszczenia. Zmniejszamy ogień, wrzucamy ananasa i kardamon, gotujemy około 30 minut. Podanie: tartę dekorujemy dżemem i paseczkami świeżego kokosa.

powrót

Podobne przepisy

Pieróg z brzoskwiniami i sosem z chardonnay
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko (odc.22)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śnieżne kule
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ciasto banoffee
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania na karnawał i imprezę
Kremówki z porzeczkami
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.