Jamie  Oliver

Placek jeżynowo-jabłkowy


Przepis z programu Jamie w domu 2 (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Placek jeżynowo-jabłkowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

kruche ciasto ( w osobnym przepisie)

50 g masła

100 g złotego

nierafinowanego cukru plus ekstra do posypania

2 duże jabłka Bramley

obrane

bez gniazd nasiennych i pokrojone każde na 16 cząstek

4 jabłka koksy

obrane

bez gniazd nasiennych

pokrojone każde na 8 cząstek

1 kopiasta łyżka pokrojonego imbiru z syropu

150 g jeżyn

1 świeże jajko z wolnego chowu

½ łyżeczki cynamonu

 

 

Przygotowanie:


Zróbcie kruche ciasto, zawińcie w folię plastikową i włóżcie na co najmniej pół godziny do lodówki, żeby odpoczęło. Po tym czasie nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni. Do rondelka włóżcie masło i cukier, a kiedy masło się stopi, dodajcie jabłka, imbir i łyżkę syropu z imbiru. Podgrzewajcie na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie dodajcie jeżyny i podgrzewajcie kolejne 5 minut, bez przykrycia. W tym czasie wyjmijcie ciasto z lodówki. Posypcie blat mąką, podzielcie ciasto na dwie części, posypcie wałek mąką i rozwałkujcie jedną część na grubość niespełna centymetra. (Aby ciasto nie przywierało, możecie je rozwałkować między dwiema warstwami pergaminu). Wysmarujcie masłem okrągłą, płytką formę o średnicy26 cm i wyłóżcie ją ciastem. Nadmiar ciasta, zwisający z brzegów, zetnijcie ostrym nożem.

powrót

Podobne przepisy

Tort z kremem herbacianym
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Lepkie ciastka imbirowe
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Pieróg na słodko z jabłkiem i pestkami dyni
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Florentynki migdałowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Strudel z wiśniami
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Szybki keks morelowo-orzechowy
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

#Doma

28.03.2012 13:06


Bydgoszcz

CYTUJ

Czy jest szansa, że ktoś zamieści przepis na kruche ciasto wykorzystane przy tym placku?
Pozdrawiam.

#JurekR

11.01.2011 14:11


Szczecin

CYTUJ

Oglądam właśnie przygotowanie tego ciasta i w programie jabłka imbir i jeżyny Jamie włożył surowe do ciasta. Na wierzchu jabłek położył kawałki masła i przykrył druga połową ciasta. Po upieczeniu wyglądało apetycznie (szczególnie sos na dole :-)

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.