Anna Olson

Placek jazzowy


Przepis z programu Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Placek jazzowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 1
średnia głosów: 4.0

Składniki:

 

200 g miękkiego niesolonego masła

1 szklanka cukru

¼ szklanki ukwaszonej śmietany

4 duże jajka o temperaturze pokojowej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

½ łyżeczki ekstraktu migdałowego

1 szklanka mąki pszennej

1/3 szklanki mielonych migdałów

2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej

1½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

¼ łyżeczki soli

2 szklanki kawałków mieszanych owoców (np. połówek moreli

plasterków brzoskwini

połówek śliwek

borówek amerykańskich)

cukier i cynamon do posypania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C i natłuść prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 25 cm. Utrzyj masło z cukrem na puszystą kremową masę. Dodaj śmietanę i mieszając dodawaj po jednym jajku. Zmieszaj ciasto z ekstraktem waniliowym i migdałowym. W oddzielnej misce zmieszaj mąkę, mielone migdały, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj sypkie składniki i przemieszaj, aż się połączą. Przełóż ciasto do przygotowanej formy, a na wierzchu rozłóż owoce, lekko je wciskając w ciasto. Posyp 1-2 szczyptami cukru i cynamonu i piecz 25-30 minut. Ciasto jest gotowe, kiedy drewniany szpikulec wbity w środek jest czysty po wyjęciu. Odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia przed pokrojeniem.

powrót

Podobne przepisy

Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasto dyniowe z orzechową kruszonką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
Proste ciasto cytrynowe z kremem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.