Sophie Grigson

Placek dyniowy

Sophie Grigson
Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek dyniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:


1 dynia
1¼ szklanki mąki
½ łyżeczki soli
1 łyżka cukru
113 g zimnego masła
pokrojonego w kostkę
1/8 – 1/4 szklanki bardzo zimnej wody
2 duże jajka
rozkłócone widelcem
1 łyżeczka mielonego cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
2 szczypty soli
300 ml śmietany kremówki
1/4 szklanki syropu klonowego

Przygotowanie:


Przekrój dynię na pół, usuń włókniste gniazdo nasienne z pestkami, połóż dynię na blasze z wysokim rantem i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piecz przez ok. 40 minut do 1,5 godziny (w zależności od wielkości dyni), aż miąższ zmięknie i będzie go można bez trudu wyjąć łyżką ze skóry. Wyjmij blachę z dynią z piekarnika (ostrożnie – z dyni wypłynęło pewnie sporo wody) i przełóż miękki miąższ ze skóry do malaksera. Zmiel na gładkie puree i przełóż do durszlaka wyłożonego gazą albo rozciętymi filtrami do kawy, opartego na garnku albo misce. Zaczekaj, aż sok odcieknie, a miąższ zupełnie wystygnie.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.