Sophie Grigson

Placek dyniowy


Przepis z programu Gotuj zieleninę z Sophie (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Placek dyniowy
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 dynia

1¼ szklanki mąki

½ łyżeczki soli

1 łyżka cukru

113 g zimnego masła

pokrojonego w kostkę

1/8 – 1/4 szklanki bardzo zimnej wody

2 duże jajka

rozkłócone widelcem

1 łyżeczka mielonego cynamonu

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 szczypty soli

300 ml śmietany kremówki

1/4 szklanki syropu klonowego

 

 

Przygotowanie:


Przekrój dynię na pół, usuń włókniste gniazdo nasienne z pestkami, połóż dynię na blasze z wysokim rantem i wstaw do piekarnika nastawionego na 160 stopni C. Piecz przez ok. 40 minut do 1,5 godziny (w zależności od wielkości dyni), aż miąższ zmięknie i będzie go można bez trudu wyjąć łyżką ze skóry. Wyjmij blachę z dynią z piekarnika (ostrożnie – z dyni wypłynęło pewnie sporo wody) i przełóż miękki miąższ ze skóry do malaksera. Zmiel na gładkie puree i przełóż do durszlaka wyłożonego gazą albo rozciętymi filtrami do kawy, opartego na garnku albo misce. Zaczekaj, aż sok odcieknie, a miąższ zupełnie wystygnie.

powrót

Podobne przepisy

Profiterolki
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Racuchy z kozim serem i konfiturą wiśniową
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Babka drożdżowa z żurawiną
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kukurydziana szarlotka
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Muffinki, czyli amerykańskie babeczki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Babeczki z owocami
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.