Tomasz Jakubiak

Placek dyniowy ze śliwkami


Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 17000

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

łyżka świeżych drożdży

szklanka ciepłego mleka

łyżeczka cukru

szczypta soli

3 żółtka

łyżka masła

około 2,5 szklanki mąki

2 szklanki startej na papkę dyni

około 10 słodkich śliwek

szklanka brązowego cukru

bułka tarta

łyżka cynamonu

 

Przygotowanie:

Drożdże rozrób z mlekiem, łyżeczką cukru i solą, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, dodaj masło i dynię. Powstałe ciasto połącz z drożdżami i mąką, wyrabiaj aż będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia. Brytfankę do pieczenia nasmaruj masłem i przełóż do niej wyrośnięte ciasto. Na wierzchu ciasta na całej powierzchni ułóż skórkami do ciasta połówki dyni i posyp tartą bułką oraz cynamonem. Piecz aż ciasto wyrośnie i będzie odchodzić od patyczka (około godziny). Podawaj polane łyżeczką śliwowicy podpalonej bezpośrednio przed podaniem i z gałką lodów.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety z fasoli i dyni
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z dyni
Zupa z dyni
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krem z dyni na mleczku kokosowym
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania z dyni

skomentuj przepis

olivka_01

postów: 1

26.10.2012 20:18

CYTUJ

jestem absolutnie załamana... ten przepis nijak się ma do faktycznego pieczenia ... Zgadzam się całkowicie z komentarzem Sparrow- te dwie szklanki to musiały być pół kilowe. Ja , niestety nie dosypałam znacznie więcej mąki niż było podane. W trakcie pieczenia dynia puściła sok (szkoda że brak było informacji że należy ją odcisnąć lub uprażyć!!!) dodatkowo sok ze śliwek też zrobił swoje. Ciasto po pieczeniu- 2 godziny, 180-200 C termoobieg jest rzadkie , niezdatne do pokrojenia... nie do podania . Autora powinnam chyba prosić o zwrot kosztów . Na przyszłość proszę o nie umieszczanie na stronie niesprawdzonych przepisów, dla laików to prawdziwie niedźwiedzia przysługa :-(

Sparrow

postów: 1

16.10.2012 09:05

CYTUJ

Witam.

Wczoraj zrobiłem to ciasto. W smaku dobre, ot po prostu drożdzowe, dynia jest słabo wyczuwalna. Mam też dwie uwagi, to na co zwrocił uwage "plokin", czyli czas pieczenia. Z innych przepisów i z wczorajszego doświadczenia proponuje piec placka 50 minut w temp. 180C, wtedy będzie ok. Druga sprawa, dość ważna to niestety niesamowiata ilość mąki jaka jest potrzebna do wyrobienia tego ciasta. Nie wiem jakie szklanki ma Pan Jakubiak, ale chyba spore ;). Ja żeby ciasto w ogóle dało sie wyciągnąć z miski, zużyłem KILOGRAM mąki... to troche za duzo na takie ciasto. Ktoś kto wpisał w przepisie 2,5 szklanki mąki po prostu wyssal to z palca, widac to nawet na filmiku, gdzie po wyrobieniu po prawej stoi prawie pusty słój, a maly to on nie jest. Nie wiem czy mozna na to cos poradzic, ale dla prubójacych proponuje po starciu dyni na grubych oczkach odczekanie troche i odlanie częsci wody którą ta dynia puści. Ciasto wyrosło super, ale czuc ze bez mleka czy kawy ciezko je przełknąc bo jest po prostu gęste :) co przy tej ilości mąki nie dziwi wcale.

Pozdrawiam

BeeJay

postów: 51

23.12.2011 01:26

CYTUJ

"ułóż skórkami do ciasta połówki dyni" - połówki śliwek jak sądzę by przepis w pełni się udał. ;) Chyba spróbuję bo brzmi apetycznie.

#plokin

21.11.2011 07:31


Lublin

CYTUJ

nie powiedział na ile do piekarnika i na ile stopni ale przepis fajny

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.