Anna Olson

Placek cytrynowy z serem ricotta


Przepis z programu Na słodko 2 (odc.29)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Placek cytrynowy z serem ricotta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

1 ¼ szklanki mąki uniwersalnej

¼ szklanki cukru

½ łyżeczki soli

2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

1 łyżeczka cynamonu

120g zimnego masła pokrojonego w kostkę

1 żółtko

2 łyżki wina Marsala



Nadzienie

2 szklanki sera ricotta

6 łyżek śmietany 36%

2 jajka

½ szklanki cukru

1 łyżka wina Marsala

2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

¼ łyżeczki ekstraktu migdałowego

3 łyżki mąki uniwersalnej

1 szklanka biszkoptów o smaku Amaretto



Przygotowanie ciasta

Zmieszać mąkę z cukrem, solą, skórką cytrynową i cynamonem. Posiekać sypkie składniki z masłem aż do uzyskania grudkowatej konsystencji z widocznymi kawałeczkami masła. W oddzielnym naczyniu zmieszać Marsalę z żółtkiem i dodać do ciasta. Zagnieść, uformować dysk z ciasta, owinąć w plastykową folię i włożyć na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką powierzchni blatu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,7 cm, wyłożyć nim formę o średnicy 20 cm i przyciąć wystające brzegi. Schłodzić i przygotować nadzienie.



Przygotowanie nadzienia

Włożyć do miski ricottę, śmietanę, cukier, Marsalę, skórkę cytrynową, cynamon, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Do tej samej miski przesiać mąkę i wymieszać składniki. Pokruszyć w woreczku biszkopty i posypać nimi przygotowane ciasto w formie. Na wierzchu rozłożyć nadzienie i wyrównać powierzchnię. Schłodzić przez 20 min. Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Ustawić formę z ciastem na blasze i piec przez 1 godz. 25 min, do półtorej godziny, aż nadzienie się zestali. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić placek w piekarniku aż piecyk ostygnie. Ostudzić całkowicie przed pokrojeniem.





© Anna Olson

powrót

Podobne przepisy

Muffiny owocowe z orzechami
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Dobre dla dzieci
Strudlowe ciastka śliwkowe na sposób friulański
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Szarlotka z gruszek w doniczce
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 3 (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia polska
Łamańce z makiem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.