Antonio  Carluccio

Pizzoccheri po lombardzku


Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w Italii Lombardia
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizzoccheri po lombardzku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

makaron pizzoccheri

fasola

ziemniaki

kapusta

masło

oliwa

ser bitto (ewentualnie fontina)

świeża szałwia

gałka muszkatołowa

pieprz

czosnek

parmezan

 

 

Przygotowanie:


Do garnka z wodą wkładamy najpierw makaron, potem ziemniaki, a następnie kapustę i fasolę. Wszystko musi się razem ugotować. Około piętnastu minut przed końcem gotowania wkładamy na patelnię kawałek masła i wlewamy trochę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ząbek czosnku. Potem garść listków świeżej szałwii i szczyptę pieprzu. Potem na małej tarce ścieramy odrobinę gałki muszkatołowej. Kiedy makaron i warzywa są już gotowe, odcedzamy je i wykładamy na półmisek. Posypujemy po wierzchu serem bitto (można też użyć sera fontina), parmezanem i polewamy roztopionym masłem z przyprawami. Następnie układamy kolejną warstwę makaronu i warzyw. Całość ostrożnie mieszamy.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.