Marieta  Marecka

Pizza


Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza

Pizza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 2
średnia głosów: 4.0

Składniki:

na 3 duże blachy cienkiej pizzy:

800 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale zwykła tortowa też jest ok)

200 g semoliny (lub mąki krupczatki)

2 op. suszonych drożdży, każde po 7 g

1 łyżka cukru pudru

ok. 650 ml ciepłej wody

1 kopiasta łyżka soli (ja dosypuję nawet jeszcze ciut)

1 łyżeczka bazylii lub oregano, rozmarynu (opcjonalnie)

3-4 łyżki dobrej oliwy

 

Do obłożenia:

sos pomidorowy

ser mozzarella

salami

jalapeno

suszone oregano i bazylia

Przygotowanie:

Zabieramy się do pracy. Potrzebne nam będą: stolnica, robot z końcówkami typu "hak" - no chyba, że bardzo chcecie się wyżyć i własnymi rękami chcecie od początku do końca zrobić ciasto, piekarnik się przyda - włączamy go już na początku pracy z ciastem, bo musi się nagrzać do 250 st., no i wałek do ciasta, ew. butelka do rozwałkowania ciasta.
W ciepłej wodzie rozpuśćcie cukier i drożdże (uwaga urośnie, więc naczynie raczej wysokie), odstawcie mieszaninę na 15 minut i przesiejcie oba rodzaje mąki do miski (jeśli korzystacie z miksera) lub na stolnicę, jeśli ręcznie wyrabiacie ciasto. Dodajecie sól i przyprawy wymieszajcie wszystko i zróbcie dołek. Wlejcie płyn z drożdżami do dołka i zamieszajcie zagarniając mąkę, dodajcie oliwę. Resztę pracy niech zrobi za Was maszyna. Ja wstawiam mikser na dobre 10 minut i robię sobie w tym czasie kawę:) Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy jeszcze rozciągając ciasto. Jeśli chcecie użyć ciasto później, należy je obsypać mąką i w misce wstawić do lodówki, miskę okryjcie dodatkowo folią spożywczą. Przed pieczeniem, najlepiej 15-30 minut wcześniej, rozwałkujcie ciasto i nakładajcie na nie co tylko sobie życzycie. Wcześniej warto lekko posmarować sosem pomidorowym, a całość na koniec lekko oprószyć czerwoną papryką dla koloru. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 250 stopni.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza Margherita
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.