Jola Słoma

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na gryczanym cieście


Przepis z programu ATELIER SMAKU bez glutenu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Pizza ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na gryczanym cieście
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 dag mąki gryczanej

5 dag drożdży

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

400 ml wody

4 łyżki oliwy

10 liści szpinaku

10 suszonych pomidorów w oliwie

6 pepperoni

12 dag mozzarelli

15 dag sera Lazur

 

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną cukru. Po paru minutach wlewamy zaczyn do przesianej mąki zmieszanej z solą i mieszamy łyżką, ponieważ ciasto z mąki gryczanej bardzo lepi się do rąk. Następnie mieszamy z oliwą i odstawiamy pod przykryciem na ok. pół godziny w ciepłe miejsce aż ciasto wyrośnie. Dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wykładamy formujemy placki rękoma umoczonymi w oliwie na zwijanej plastikowej stolnicy lub gładkiej silikonowej podkładce wysmarowanej oliwą. Dzięki oliwie ciasto nie przyklei się do rąk i łatwiej będzie je przełożyć na blachę wysmarowaną oliwą. Placek z ciasta wyłożony na blasze smarujemy oliwą ze słoiczka z suszonymi pomidorami, układamy liście sparzonego wcześniej szpinaku, na nich kładziemy pokruszony Lazur. Pomiędzy rozkładamy pokrojone suszone pomidory, na których kładziemy kawałki mozzarelli. Puste przestrzenie wypełniamy kawałkami pepperoni. Brzegi pizzy smarujemy jeszcze raz obficie oliwą by były chrupiące. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C na 12-15 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z patelni
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

MatiBaliNati

postów: 1

10.12.2012 11:35

CYTUJ

Bardzo niedobre. Ciasto gryczane ma zdecydowany intensywny smak i moim zdaniem nie nadaje się na taki wypiek. Dziecko na diecie bezglutenowej raczej tego nawet nie spróbuje (moje ugryzło i powiedziało, że nie będzie tego jadło). Jest mnóstwo mąk bezglutenowych, które zdecydowanie bardziej by pasowały do przepisu na pizzę niż to ciasto z przepisu.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.