Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą, pizza z kiełbasą i buffalo mozzarellą, gratin z buffalo mozzarellą, sałatka z rukolą fi

Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień 2
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą, pizza z kiełbasą i buffalo mozzarellą, gratin z buffalo mozzarellą, sałatka z rukolą fi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto na pizzę:

0,5 kg mąki i kilka szczypt na oprószenie

2 łyżeczki drożdży instant

łyżka soli

łyżka cukru

240 ml ciepłej wody

60 ml wytrawnego białego wina o temperaturze pokojowej

3 łyżki oliwy



Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą:

mąka do oprószenia

mąka kukurydziana do oprószenia

45 dag ciasta na pizzę

20 dag całych pomidorów z puszki, rozgniecionych rękami

kulka buffalo mozzarelli, odsączona z zalewy

łyżka oliwy

30 g porwanych liści bazylii



Pizza z pieczonym czosnkiem, kiełbasą i buffalo mozzarellą:

główka czosnku z odciętym czubkiem

2,5 łyżki oliwy

mąka do oprószenia

45 dag ciasta na pizzę

mąka kukurydziana do oprószenia

14 dag kiełbasy, obranej z jelita

kulka buffalo mozzarelli, odsączona z zalewy

¼ pokrojonej w cienkie plastry czerwonej cebuli

30 g porwanych liści oregano

sól

pieprz



Gratin z buffalo mozzarellą:

40 g bułki tartej

skórka z cytryny

20 g drobno posiekanej pietruszki

łyżeczka czarnego pieprzu

2 kulki świeżej buffalo mozzarelli, porwane na kawałki

łyżka miodu

2 łyżki odsączonych i przepłukanych kaparów

2 łyżki oliwy

chleb do podania z gratin z buffalo mozzarellą



Sałatka z buffalo mozzarellą bocconcini, rukolą i figami

2 łyżeczki octu z czerwonego wina

2 łyżki oliwy

6 kulek buffalo mozzarella bocconcini, porwanych na pół

4 figi, pokrojone na ćwiartki

20 dag młodej rukoli

sól



Ciasto na pizzę

1. Włożyć mąkę, drożdże, sól i cukier do dużej miski, lub do miksera.

2. W przypadku miski zrobić zagłębienie w suchych składnikach i wlać ciepłą wodę, wino i 2 łyżki oliwy. W przypadku miksera wlać wszystko do pojemnika.

3. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki połączą się. W przypadku miksera, miksować pulsacyjnie do wyrobienia ciasta.

4. Lekko oprószyć stolnicę, wyjąć ciasto i zagniatać, mniej więcej 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne.

5. Podzielić ciasto na 3 części. Do dużej miski wlać pół łyżeczki oliwy i posmarować powierzchnię miski. Włożyć 2 części ciasta do miski, przykryć folią i odstawić na godzinę w ciepłe i suche miejsce, do wyrośnięcia.

6. Pozostałą część ciasta włożyć do plastikowego woreczka, zamknąć, włożyć do lodówki, bądź zamrażarki i zachowaćna później.

7. Wyjąć 2 części ciasta z miski, zagnieść, żeby uwolnić resztki powietrza, zawinąć w folię i zachować do przygotowania pizzy



Pizza z pomidorami i buffalo mozzarellą

1. Kamień do pizzy rozgrzać w piekarniku do 230 stopni.

2. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pizzę o grubości 0,6 cm.

3. Dużą deskę lub łopatę do pizzy oprószyć mąką i mąką kukurydzianą. Przenieść na nią zwinięte ciasto.

4. Rozwinąć ciasto, rozłożyć pomidory, zostawiając 2,5 cm krawędź.

5. Podrzeć buffalo mozzarellę na kawałki. Ułożyć na pizzy.

6. Wlać oliwę do miseczki i posmarować brzeg ciasta.

7. Przenieść pizzę na desce lub łopacie i zsunąć na umieszczony w piekarniku kamień do pizzy.

8. Piec około 10 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

9. Udekorować pizzę porwanymi liśćmi bazylii, pokroić i podawać.





Pizza z kiełbasą i buffalo mozzarellą

1. Kamień do pizzy rozgrzać w piekarniku do 230 stopni.

2. Główkę czosnku położyć na kawałku folii aluminiowej, polać połową łyżki oliwy i doprawić solą.

3. Zawinąć czosnek w folię, włożyć do piekarnika. Piec mniej więcej 45 minut, aż czosnek upiecze się na złoto, a ząbki zmiękną. Wyjąć czosnek z piekarnika i zwiększyć temperaturę do 290 stopni.

4. Upieczony czosnek wycisnąć do miseczki, dodać łyżkę oliwy. Zagnieść widelcem i odstawić.

5. Stolnicę oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na pizzę o grubości 0,6 cm.

6. Dużą deskę lub łopatę do pizzy oprószyć mąką i mąką kukurydzianą. Przenieść na nią zwinięte ciasto.

7. Rozsmarować czosnek na cieście, następnie ułożyć kawałki kiełbasy i buffalo mozzarelli, zostawiając 2,5 cm krawędź.

8. Resztę oliwy wlać do miseczki i posmarować brzeg ciasta.

9. Przenieść pizzę na desce lub łopacie i zsunąć na umieszczony w piekarniku kamień do pizzy.

10. Piec około 10 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru, a ser się roztopi.

11. Udekorować pizzę czerwoną cebulą i oregano. Pokroić i podawać.



Gratin z buffalo mozzarellą

1. Przełączyć piekarnik na grillowanie.

2. W małej misce wymieszać bułkę tartą, skórkę z cytryny, pietruszkę i czarny pieprz.

3. Ułożyć kawałki buffalo mozzarelli w niewielkich, żaroodpornych naczynkach, lub w jednym dużym, żaroodpornym naczyniu.

4. Polać ser miodem i posypać kaparami. Doprawić solą i pieprzem.

5. Posypać mozzarellę mieszanką z bułki tartej i pozostałych składników. Całość skropić oliwą, włożyć do piekarnika. Piec 5 – 8 minut, aż ser roztopi się i zacznie bulgotać, a tarta bułka nabierze złotobrązowego koloru.

6. Podawać z chlebem, zaraz po wyjęciu z piekarnika.



Sałatka z buffalo mozzarellą bocconcini, młodą rukolą i figami

1. Wymieszać ocet z czerwonego wina i oliwę, doprawić solą i odstawić.

2. Na brzegach talerza ułożyć kuleczki buffalo mozzarelli bocconcini.

3. Między kulkami sera ułożyć figi.

4. Pośrodku usypać stosik z liści młodej rukoli. Polać sałatkę dressingiem.

powrót

Podobne przepisy

Pizzetki dla przyjaciół
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.