Laura Calder

Pizza z owocami morza


Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa

Pizza z owocami morza
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Ciasto:

250 ml ciepłej wody

1 łyżeczka cukru

1 opakowanie drożdży

60 g oliwy

1 łyżeczka soli

250 g mąki



Wierzch pizzy:

500 ml mleka

1 liść laurowy

55 g masła

30 g mąki

1 puszka krabów (120 g)

100 g sera koziego

180 g łososia wędzonego na ciepło (w kawałkach)

2 plastry łososia wędzonego na zimno (niekonieczne)

5 młodych, posiekanych cebul



Przygotowanie:

Ciasto: Do dużej miski wlej wodę. Wsyp drożdże i cukier. Odstaw na 10 min. Dodaj oliwę, sól, szklankę mąki. Dobrze utrzyj. Pozostałą mąkę dodawaj podczas wyrabiania ciasta. Masa nie powinna kleić się do rąk. Ciasto włóż do miski i odstaw na 45 min. Podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią i uformuj spód pizzy.



Przygotuj beszamel: zagotuj mleko z liściem laurowym i cebulą. Zdejmij napar z ognia i odstaw na 15 min. W rondlu roztop masło, dodaj mąkę i gotuj przez 1 min. Powoli dodawaj mleko. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 3 minuty. Sos powinien zgęstnieć. Dodaj mięso krabowe i połowę sera.



Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na cieście rozłóż kawałki łososia wędzonego na ciepło. Teraz nałóż warstwę sosu (ochroni łososia przed rozgotowaniem). Posyp pizzę serem i cebulą. Zielone części cebuli zachowaj do dekoracji. Piecz 25 minut, aż skórka zrobi się chrupiąca. (Jeśli chcesz, możesz ułożyć na pizzy kawałki łososia wędzonego na zimno. Dzięki temu pizza będzie bardziej kolorowa).



© Laura Calder

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z solą i pieprzem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.