Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską

Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

suchar:

250 g mąki chlebowej

5 g drożdży instant

5 g soli

30 ml oliwy

180 ml wody

oliwa do posmarowania blatu

mąka

semolina do posypania



dodatki:

1 cebula

oliwa

150 g sera gorgonzola

6 plasterków szynki parmeńskiej

6 dojrzałych fig

6 łyżek grubo startego sera pecorino

garść rukoli



Przygotowanie:

Umieszczamy suche składniki w misce, sypiąc drożdże i sól tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i wodę. Mieszamy składniki rękami, aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania kleistego ciasta. Wykładamy ciasto na posmarowany oliwą blat, zbieramy z brzegów do środka w zwartą kulę, rozpłaszczamy nasadą dłoni i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-2 godziny, aż ciasto zwiększy objętość przynajmniej 3-4 razy. Poklepujemy ciasto, by opadło, wykładamy na posmarowany oliwą blat, dzielimy na 3 części, formujemy w kule, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 250°C. Na dolną półkę wsuwamy kamień do pizzy lub odwróconą blachę. Każdą kulę ciasta wykładamy na blat posypany mąką i semoliną, rozpłaszczamy palcami i rozwałkowujemy w cienki krążek, często przesuwając ciasto, by nie przywarło do blatu. Podrzucamy kilka razy ruchem obrotowym, by środek placka stał się cieńszy niż brzegi. Podsypujemy semoliną. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na oliwie, przestudzamy. Figi kroimy w ćwiartki. Rozkładamy na plackach kawałki gorgonzoli i cebulę, posypujemy serem pecorino, dokładamy ćwiartki fig i przykrywamy plasterkami szynki. Szuflę do pizzy posypujemy semoliną, wsuwamy pod pizzę i przekładamy ją do piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza - pita
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.