Pizza - Mięsna uczta

Przepis z programu Ideał
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza - Mięsna uczta
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Sos:

1 duża czerwona cebula, pokrojona na kostkę

2 ząbki czosnku, posiekane

3 łyżki oliwy

150 g boczku do szpikowania

½ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki suszonych płatków chili

250 g mielonej wołowiny

800 g pomidorów z puszki



Ciasto:

260 g mocnej białej mąki, plus trochę do oprószenia blatu

¾ łyżeczki drożdży

¾ łyżeczki cukru

140 ml ciepłej wody

oliwa



80 g pieczarek pokrojonych na plasterki

1 zielona papryka pokrojona na plastry

80 g startej mozzarelli

12 plasterków pepperoni



Do sałatki coleslaw:

100 g gorgonzoli

4 łyżki crème fraîche

sok z ½ cytryny

2 główki młodej sałaty rzymskiej , pokrojone

2 jabłka Granny Smith, pokrojone na ćwiartki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na plasterki

80 g pekanów, lekko uprażonych i grubo posiekanych

duża garść suszonej żurawiny



Przygotowanie:

Usmaż cebulę z czosnkiem na oliwie, aż zmiękną. Dodaj boczek, oregano oraz płatki chili, przykryj i smaż przez ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć mielone mięso do powstałej mieszaniny i zwiększ ogień. Smażąc rozdrobnij mięso na małe grudki. Gdy się zrumieni dodaj pomidory i podgrzewaj na małym ogniu ok. 20 minut, regularnie mieszając.



Zrób ciasto:

Połącz mąkę, drożdże oraz cukier w dużej misce i dosyp 1 łyżeczkę soli. Stopniowo dolewaj wodę oraz oliwę i mieszaj, aż powstanie zwarte ciasto. Zagniataj je ok. 5 minut i uformuj z niego kulę. Włóż ją z powrotem do miski i zwilż oliwą. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce co najmniej na godzinę, żeby wyrosło. Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na krążek i zostaw na 10-15 minut, żeby było elastyczne. Rozwałkuj ciasto mocniej, posypując mąką lub lekko natłuszczając je oliwą, by nie przywierało. Wreszcie rozwałkuj okrągły placek o grubości ok. 2 mm, ułóż na blasze i odstaw na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.

Rozprowadź sos na spodzie do pizzy, pozostawiając przy brzegach kilkucentymetrowy margines. Rozłóż na wierzchu plasterki pieczarek, kawałki papryki, pepperoni oraz ser. Piecz około 12 minut, aż ser i ciasto się zrumienią.



Sałatka:

Wymieszaj pokruszoną gorgonzolę, crème fraîche, sok z cytryny i dopraw sporą ilością mielonego czarnego pieprzu. Dolej ok. 50 ml wody – tyle, by sos miał konsystencję śmietany kremówki.

W dużej misce wymieszaj sałatę z jabłkami, większością pekanów, połową żurawiny oraz dressingiem. Posyp resztą orzechów i żurawiną przed podaniem.



powrót

Podobne przepisy

Pizza z gorgonzolą, figami i szynką parmeńską
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pizza Margherita
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Czesiu614

postów: 1

29.04.2013 23:00

CYTUJ

Polecam ten przepis, pizza wyszła wyśmienita, ciasto chrupiące. Ja dodałem jeszcze trochę ziół prowansalskich.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.