Pizza Margherita

Pizza Margherita
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Jan i Jakub Kuroniowie

Seria kulinarna:
Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 30 g oliwy z oliwek
Sos pomidorowy i dodatki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy w garnuszku z połową ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy urosną dolewamy je z resztą wody i oliwą do przesianej mąki z solą. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Gdy ciasto podrośnie formujemy z niego okrągły placek (najlepiej ręcznie) i układamy na blasze. Smarujemy oliwą. Na powierzchni ciasta układamy listki bazylii, na nich plastry mozzarelli, a na wierzchu plastry pomidora. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 10-15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA