Pizza Margherita i pizza z serem kozim, fenkułem i kiełbaskami

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza Margherita i pizza z serem kozim, fenkułem i kiełbaskami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

ciasto na pizzę:

1 łyżka oliwy (15 ml)

1 łyżka suszonych drożdży (15 ml)

1 łyżka cukru (15 ml)

1 łyżka soli (15 ml)

2 szklanki wody o temperaturze 46 ˚C (500 ml)

4½ szklanki mąki (1125 ml)



podstawowy sos marinara:

3 łyżki oliwy (45 ml)

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku, posiekane

8 szklanek pomidorków cherry, przekrojonych na pół (2l)

pęczek świeżego oregano, posiekany

sól i pieprz



pizza Margherita:

1 szklanka sosu marinara (250 ml)

1 mozzarella z bawolego mleka, pokrojona na kawałki

1½ szklanki dojrzałego sera Piave (dwunastomiesięcznego), startego (375 ml)

listki świeżej bazylii



pizza z kozim serem, fenkułem i kiełbaskami:

mięso z 4 kiełbasek cielęcych

2 łyżki oliwy (30 ml)

1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki

1 fenkuł, tylko bulwa, pokrojona w cienkie plasterki

2 szklanki miękkiego sera koziego (500 ml)

¼ szklanki wody (60 ml)

sól i pieprz

rukola do przybrania



Przygotowanie:

Ciasto: w misce łaczymy wszystkie składniki poza mąką. Odstawiamy na 10 minut, aż pojawi się piana. Dodajemy mąkę i wyrabiamy 5 minut, aż ciasto będzie gładkie. Formujemy kulę, przekładamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny. Sos: w rondlu na średnim ogniu, rozgrzewamy oliwę i zeszklamy cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy kilka minut, aż całość przejdzie jego smakiem. Dodajemy pomidory, dusimy około pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy ręcznym mikserem. Dodajemy świeże oregano. Odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Na posypanej mąką powierzchni każdą z nich zagniatamy i rozwałkowujemy do pożądanej grubości i kształtu. Skrapiamy oliwą. Piekarnik rozgrzewamy do 260°C. Pizza z kozim serem, fenkułem i kiełbaskami: połowę oliwy rozgrzewamy w rondlu na średnim ogniu. Wrzucamy fenkuł i cebulę. Smażymy do skarmelizowania przez 10 minut. W drugim rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę. Mięso wyjmujemy z osłonek i smażymy 5 minut. Przekładamy do cebuli, dodajemy trochę wody, dusimy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na ciasto. Na wierzchu układamy łyżką kopczyki sera. Pizza Margherita: ciasto smarujemy sosem marinara. Posypujemy serem Piave i obkładamy kawałkami mozzarelli. Obie pizze pieczemy 10 minut lub do zrumienienia brzegu. Podanie: pizzę z kiełbaskami ozdabiamy rukolą, pizzę Margherita listkami bazylii, skrapiamy oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Croque Monsieur
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Risotto z Zadymerem i Bursztynem
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 3 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Kuleczki z polenty z marakują
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 56)
trudność: brak
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Czekoladowe fondue
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 57)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia szwajcarska
Crespelle
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Dynia marynowana w limonce
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak w sezonie 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne, Dania z dyni

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.