Lucinda Scala  Quinn

Pizza Margerita


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza Margerita
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

porcja ciasta podstawowego

podzielona na 6 kawałków

1/3 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 słoik włoskiego sosu pomidorowego

½ kg świeżej mozzarelli w cienkich plasterkach

36 listków świeżej bazylii

umytych i osuszonych

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Ruszt umieścić w górnej części. Położyć na nim kamienny blat do pieczenia pizzy albo blaszkę o grubym dnie, niech się rozgrzeje. Na czystym blacie rozwałkować każdą porcję ciasta na grubość ok. pół centymetra i ok. 15 centymetrów średnicy. Rozciągnąć jeszcze ciasto palcami. Przygotowywać jednocześnie tyle porcji, ile się zmieści na kamieniu lub blaszce do pieczenia. Deskę do pizzy posypać mąką kukurydzianą. Położyć 1 porcję ciasta na desce. Posmarować ciasto oliwą, wyłożyć 2-3 łyżki sosu pomidorowego i lekko rozsmarować, zostawiając ok. 1 cm wolnego wzdłuż brzegu. Rozłożyć 4 plasterki sera. Dodać 4-5 listków bazylii. Rozłożyć resztę składników (wedle uznania). Otworzyć piekarnik i wysunąć ruszt. Szybkim ruchem ręki zsunąć pizzę na kamień lub blaszkę. Piec 10-15 minut, aż ciasto się zrumieni, a ser rozpuści. Podawać natychmiast. Przygotować i upiec pozostałe porcje.

powrót

Podobne przepisy

Pizza z owocami morza
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska, Kuchnia międzynarodowa
Pizza z ciabatty
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.6)
trudność: brak
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.