Ricardo Larrivee

Pizza margerita z mozzarellą di bufala


Przepis z programu Ricardo i przyjaciele (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Pizza margerita z mozzarellą di bufala
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

mąka kukurydziana (do podsypywania)

1 kula ciasta na pizzę (patrz wcześniejszy przepis)

1 łyżka stołowa oliwy

1 duży pomidor

pokrojony w cienkie plastry

175 g kula mozzarelli di buffala

osuszonej i pokrojonej w plastry (patrz uwaga)

3 łyżki stołowe świeżej bazylii w cienkich plasterkach

 

 

Przygotowanie:


Postaw kratkę na dole piekarnika. Ustaw na niej kamień do pieczenia pizzy albo odwrócony talerz żaroodporny. Piekarnik rozgrzej do 260°C. Pozostaw w nim kamień lub talerz, żeby dobrze się rozgrzał. W miseczce wymieszaj czosnek z oliwą. Odstaw. Nieco mąki kukurydzianej wysyp na gorący kamień lub talerz oraz na deskę. Rozpłaszcz kulę z ciasta, aby powstał placek o średnicy ok. 25 cm. Połóż placek na desce. Posmaruj oliwą. Rozłóż plastry pomidorów i sera. Zsuń pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut, aż będzie złocista. Pizzę po wyjęciu z piekarnika posyp bazylią.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.