Pizza libańska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 42)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Pizza
kuchnia świata: Kuchnia libańska

Pizza libańska
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

600 g mąki

jajko

500 g jogurtu

sól

pokrojony pomidor

łyżka koncentratu pomidorowego

2 posiekane ząbki czosnku

pół posiekanej cebuli

mielona jagnięcina

szczypta mielonego ziela angielskiego

szczypta sumaku

oliwa

sok z cytryny

Przygotowanie:

Zrobić ciasto z mąki, jajka, jogurtu i szczypty soli. Uformować kulę, przykryć i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Na oliwie podsmażyć cebulę i mięso. Dodać ziele angielskie, sumak i koncentrat pomidorowy. Na koniec dołożyć świeży pomidor i smażyć, aż sok odparuje. Ciasto podzielić na porcje i uformować spody do pizzy. Przełożyć na blachę, pokryć przygotowanymi dodatkami, skropić oliwą i posolić. Piec przez 10 minut w temperaturze 220°C. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.