Tomasz Jakubiak

Pizza chlebowa z dojrzewającą szynką i karmelizowaną gruszką


Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 982

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

płaski okrągły chlebek

3 pomidory

szczypta brązowego cukru

8 plastrów boczku

łyżka oregano

10 pomidorków cherry

5 plastrów długo dojrzewającej szynki

2 łyżki oliwy

garść parmezanu

 

Karmelizowana gruszka:

gruszka

0,5 szklanki wody

garść cukru

cytryna

4 liście szałwii

 

Przygotowanie:

Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidory w małą kostkę i wrzuć do rondla. Dodaj cukier i duś na małym ogniu. Gdy woda odparuje, dopraw je pieprzem, solą i suszonym oregano.
Plastry boczku ułóż na papierze do pieczenia i posyp oregano. Przykryj drugim papierem i smaż na patelni. Gdy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z patelni.
Na tłuszczu, który wytopił się z boczku, podsmaż pokrojone pomidorki i szynkę. Gruszkę pokrój w cienkie plastry. Do rondla wlej wodę, dodaj cukier, łyżeczka soku z cytryny i listki szałwii. Gdy cukier się rozpuści, włóż gruszkę. Karmelizuj gruszkę ok. 10 min.
Chlebek podziel na dwa placki i podgrzej na suchej patelni. Następnie posmaruj sosem pomidorowym, ułóż gruszki, boczek i pomidorki z szynką. Pizzę posyp parmezanem. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.