Pithiviers

Przepis z programu Martha piecze (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Pithiviers
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pół kilograma ciasta francuskiego

1 porcja kremu frangipane (według przepisu poniżej)

1 żółtko

1 łyżka tłustej śmietany

 

 

Przygotowanie:


Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto francuskie na prostokąt grubości 2 milimetrów. Za pomocą 22-centymetrowej formy wyciąć z ciasta 2 okręgi używając ostrego nożna. W jednym z okręgów zrobić mały kominek używając ostrego narzędzia. Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia i mrozić aż stanie się twarde, przez 20 minut. W małej miseczce zmieszać żółtko z tłustą śmietaną.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyjąć ciasto z zamrażalnika. Na środku ciasta położyć zamrożony krem frangipane. Posmarować brzegi ciasta jajkiem. Uważać, żeby jajko nie rozlało się po bokach ciasta. Ciasto może nie wyrosnąć. Położyć wierzch ciasta i skleić brzegi palcami. Małym nożykiem ozdobić wierzch ciasta spiralnymi wzorami. Ozdobić brzeg ciasta. Przełożyć pithiviers na papier do pieczenia skropiony wodą. Mrozić ciasto przez godzinę. Wyjąć pithiviers z zamrażalnika. Posmarować wierzch ciasta jajkiem. Uważać, żeby jajko się nie rozlało po cieście. Piec ciasto aż wyrośnie i stanie się złoto-brązowe przez 45-50 minut. Przełożyć pithiviers na drucianą tacę i studzić przynajmniej 20 minut przed podaniem.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z truskawkami w wódce
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Serniki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Ciastka chaussons aux pommes
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Babeczki z polewą z białej czekolady
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dnie i wieczory (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Karmelowe napoleonki
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Karmel (odc.12)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Ciasto z brzoskwiniami i jeżynami
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Brzoskwinie (odc. 14)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.